СофтУниада 2023

За осма поредна година СофтУни те предизвиква да покажеш знания и умения по състезателно програмиране на СофтУниада 2023! Състезанието ще се проведе на 25 и 26 февруари 2023, изцяло онлайн. Очакваме те с нетърпение!

СофтУниада 2023 ти дава възможността да се бориш за челните места в състезателното програмиране и/или да разработиш свой продукт, който е уеб, мобилно или софтуерно приложение.

Показвайки чудесни резултати на СофтУниада 2023, ще получиш страхотни награди и възможност за кариерен старт.

Проектът ти може да бъде съвместна разработка в екип с приятели или самостоятелно. Можеш да се съревноваваш с достойни противници, изправяйки се срещу задачите, които сме подготвили през втория ден! Заслужи титлата “СофтУниадец“, показвайки най-добри резултати в двете категории на СофтУниада 2023.

Срокът за регистрация е до 12 февруари 2023 г. включително.

Графикът на проектите може да видите ТУК.

Официално откриване на СофтУниада

Софтуерни проекти - под 16 г.

Софтуерни проекти - над 16 г.

Уеб проекти - под 16 г.

Уеб проекти - над 16 г.

Награждаване

Победители

СофтУниадец – Тони Троев

Категория Състезателно програмиране (младша възраст )

1 място – Марио Петков

2 място – Антон Кремов

3 място – Никола Манолов

Състезателно програмиране (старша възраст)

1 място – Борис Михов

2 място – Александър Гатев

3 място – Кръстан Драганов

Категория Софтуерни проекти (младша възраст) 

1 място – Раян Камаринчев, проект UpShedule

2 място – Денислав Стоянов, проект Questreign

3 място – Радостин Пенчев, Мартин Андреев, Витан Стимчев, Данаил Данаилов, Андрей Серафимов, проект Game Paradise

Категория Софтуерни проекти (старша възраст) 

1 място – Тони Троев, проект Платформа за подобряване на качеството, генериране и изпълнение на автоматизирани тестове

2 място – Калоян Стоянов, проект EducateIO

3 място – Стоян Махинов, проект CScript compiler

Специална награда в категория Софтуерни проекти

Биляна Маркова, проект Library

Категория Уеб проекти (младша възраст)

1 място – Симеон Петков, проект SEPience

2 място – Мартин Георгиев и Калоян Стефанов, проект FTHUB – приложение за фитнес хранене и поддържане на тегло

3 място – Теодор Тодоров и Стилиян Атанасов, проект MindGame

Категория Уеб проекти (старша възраст)

1 място – Мирослав Балев, проект Вътрешна система за РУО София-град

2 място – Мартин Анастасов, Матео Желев и Деян Николов, проект Tasklify

3 място – Атанас Коджаманов, проект DonaDogs

Финалното класиране може да видите ТУК.

Регламент и участие

СофтУниада е конкурс по състезателно програмиране и разработка на уеб/софтуерни проекти за ученици и студенти от цяла България. За участие в СофтУниада има няколко възможни категории. Можеш да се регистрираш за участие с разработка и защита на проект и отделно за състезателно програмиране, както и за всички едновременно:

Уеб проекти – 25 февруари 2023 г.

В категория “Уеб” участниците разработват уеб приложения и предават URL към приложението + кратко описание на проекта (презентация) + линк към сорс кода (например в GitHub). В тези категории попадат уеб приложения, front-end приложения и друг вид софтуерни разработки, които работят в браузър среда. Могат да участват отбори до 5 души (регистрацията е задължителна за всички членове на отбора), но се допуска и индивидуално участие. До финала се допускат най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито. Проектите се изпращат до 12 февруари включително на имейл [email protected], на участниците с одобрени проекти ще им бъде изпратен имейл не по-късно от 17 февруари. Представянето и защитата на проектите от тази категория ще се състои на 25 февруари 2022 г. онлайн. Изтеглете детайлния регламент за СофтУниада и шаблон за документация на проектите.

Софтуерни проекти – 25 февруари 2023 г.

В категория “Софтуерни проекти” участниците разработват софтуерни приложения и предават инсталатор за приложението (или изпълним код) + кратко описание на проекта (презентация) + линк към сорс кода (например в GitHub). В тези категории попадат мобилни приложения, настолни приложения, вградени системи и друг вид софтуерни разработки (без уеб проекти). Могат да участват отбори до 5 души (регистрацията е задължителна за всички членове на отбора), но се допуска и индивидуално участие. До финала се допускат най-добрите проекти във всяка категория, селектирани от журито. Проектите се изпращат до 12 февруари включително на имейл [email protected], на участниците с одобрени проекти ще им бъде изпратен имейл не по-късно от 17 февруари. Представянето и защитата на проектите от тази категория ще се състои на 25 февруари 2022 г. онлайн. Изтеглете детайлния регламент за СофтУниада и шаблон за документация на проектите.

Състезателно програмиране – 26 февруари 2023 г.

Участниците в категория “Състезателно програмиране” ще имат 10 задачи с нарастваща трудност, които трябва да решат в рамките на 5 часа, с автоматично оценяване в реално време (с judge система). Участието е индивидуално, като може да се използват всякакви материали по време на състезанието: книги, учебници, интернет ресурси. Регистрацията е отворена до 12 февруари включително, а състезанието ще се проведе на 26 февруари 2022 г. онлайн. Изтеглете детайлния регламент за СофтУниада – състезателно програмиране и ръководството за използване на SoftUni Judge системата.

Възрастови групи
 • Младша възрастова група – до 16 години
 • Старша възрастова група – над 16 години

Забележка: позволява се в отборите да има участници от двете възрастови групи, като ако един от членовете на отбора има навършени 16 г., отборът се състезава към старшата възрастова група.

Примерни проекти за ориентациявариант #1вариант #2.

Графикът на проектите може да видите ТУК.

Награди
 • Специална награда СофтУниадецза най-добре представилия се участник в категориите Софтуерни/Уеб проекти и Състезателно програмиране – пътуване до Сан Франциско и посещение на легендарни локации в силициевата долина
 • Награди в категория Уеб проекти: хостинг и домейн, безжични слушалки, преносима колонка и  фитнес гривна, bluetooth слушаки Hama осигурени от Supehosting, Taulia и Tryzens.
 • Награди в категория Софтуерни проекти: парични награди, Headset: Razer Barracuda X Mercury Black Wireless , Mouse: Logitech G502 X Black, геймърски слушалки Razer, фитнес гривни Xiaomi и геймърска мишка, осигурени от Пощенска банка, DXC и MentorMate + специална награда от INDEAVR
 • Награди в категория Състезателно програмиране: Мобилен принтер Xiaomi, домейн и хостинг, преносима колонка, фитнес гривна и слушалки, осигурени от Software group, Superhosting, Prolet и Taulia
Програма на състезанието
25 февруари 2023 г. (събота)

10:00 - 10:30

Официално откриване с Адриана Семова
Официално откриване на СофтУниада 2023. Приветствие от Адриана Семова, която е част от Business Development екипа. Разяснения по правилата на състезанието.

10:30 - 16:30

Защита на проекти в категория “Уеб проекти”
Класираните за финалите отбори защитават онлайн на живо своите проекти пред журито.

Графикът на проектите може да видите ТУК.

10:30 - 16:30

Защита на проекти в категория “Софтуерни проекти”
Класираните за финалите отбори защитават онлайн на живо своите проекти пред журито.

Графикът на проектите може да видите ТУК.

26 февруари 2023 г. (неделя)

9:00 - 14:00

Състезание в категория “Състезателното програмиране”
Състезателите получават 10 задачи, които трябва да решават за 5 часа. Първите 5 задачи са по-лесни (подходящи за ученици от младша възраст), а останалите – по-трудни (за по-големите и по-опитните състезатели). Оценяването и класирането стават в реално време в judge системата на СофтУни. Състезанието ще се проведе онлайн.

14:00 - 16:00

Финално оценяване в двете категории
Събиране на оценките от защитата на проектите и от състезателното програмиране в общо класиране.

16:00 - 17:00

Награждаване
Награждаване на победителите в СофтУниада 2023 от двата състезателни дни, приветствия от спонсорите, връчване на наградите, закриване на събитието.

SoftUniada Kids

SoftUniada Kids е събитие за деца от 1 до 6 клас, част от което са категориите “Образователна анимация със Scratch” и “Хардуерен проект с Micro:bit“. Няма предварителни изисквания и могат да се включат както участници в инициативата SoftUni Kids, така и всички деца с интерес в програмирането. Събитието ще се проведе изцяло онлайн.

Регламент

 • Образователна анимация със Scratch:

Изискване: представянето на проекта в тази категория е с времетраене между 2 и 3 минути. Изборът на темата е по желание, като основни критерии са да бъде атрактивно представена и да има обучителен характер.

 • Хардуерен проект с Micro:bit:

Изискване: в изработката на проекта трябва да са използвани освен платката, поне едно външно входно и едно външно изходно устройство. Презентация на проекта до 5 минути.

Критериите за оценяване във всяка категория са следните:

 • До каква степен проектът отговаря на поставената тема
 • Атрактивност на проекта
 • Качествен код

Mаксималният брой точки за всеки критерии е 10.

Победители в SoftUniada Kids

Образователна анимация със Scratch: 1-2 клас
1- во място – ???
2- ро място – ???
3- то място – ???

Образователна анимация със Scratch:  3-4 клас
1-во място – ???
2-ро място – ???
3-то място – ???

Образователна анимация със Scratch: 5-6 клас
1-во място – ???
2-ро място – ???
3-то място – ???

Жури
null

Асен Сливаров

Асен Сливаров е Software Engineer в MentorMate

null

Мартин Атанасов

Мартин Атанасов е Director of Engineering в Taulia

null

Цветомир Цонев

Цветомир Цонев е .NET Developer в INDEAVR

null

Александър Стефанов

Александър Стефанов е Full Stack Developer в DXC Technology

null

Николай Чанков

Николай Чанков е Full Stack Developer в Encorp.io

Партньори
Организатор

Проектът “Софтуерен университет” на СофтУни е основан с идеята за иновативен и модерен образователен център, който създава истински професионалисти в света на програмирането чрез много практика. СофтУни предлага достъпно и качествено обучение по практическо програмиране и софтуерни технологии за всички желаещи. Всеки месец се провеждат безплатни курсове по основи на програмирането “Programming Basics”, като инициативата приема нов випуск студенти 3 пъти в годината. Научете повече от сайта на СофтУни: https://softuni.bg.

За контакт

Адрес: София, България, ж.к. Младост 4, бул. Александър Малинов № 78, ПК: 1799

Телефон: +359 899 55 55 92

E-mail: [email protected]

Recent Comments
  Archives
  Categories
  • No categories